Overtuin Lyndenstein

 

 

Tegenover Hoofdstraat 3

Het tegenover Huize Lyndenstein liggende park is een zgn. overtuin, omdat het aan de overzijde van de straat ligt. Oorspronkelijk was het een park in Franse stijl. Na 1832 kreeg de overtuin een ander aanzicht door een ontwerp van de fameuze tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard. Zijn stijl was gerelateerd aan de Engelse landschapsstijl; romantisch, ronde vormen, slingerpaden en een schijnbaar oneindig doorlopende vijverpartij.

In de tuin staat een beeld van de zeegod Neptunus met drietand. Dit beeld is gesigneerd IVL en rond 1720 uit zandsteen gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer Ignatius van Logteren (1685 – 1732). Het beeld stond oorspronkelijk achter huis Lyndenstein bij de toenmalige goudvisvijver. In 1915 is het beeld naar een idee van tuinarchitect L.A. Springer verplaatst naar de overtuin.

De overtuin is rond 1900 het decor geweest van godsdienstige bijeenkomsten, georganiseerd door de familie Van Lynden, die kerkelijk rechtzinnig was. Bij de ‘Turkse tent’, het verenigingsgebouwtje aan het einde van de vijver en langs de oever, verzamelden zich destijds duizenden mensen voor de sprekers, die de gelovigen toespraken vanaf een, boven de vijver gebouwd, spreekgestoelte.

Meer informatie:

https://www.noordpeil.nl/roodbaards-rijkdom/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ignatius_van_Logteren