Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag
Buitententoonstelling zomer 2022 – nagenieten
Deze tentoonstelling was van 14 mei tot en met 23 oktober 2022 te zien in de overtuin van het Lycklamahûs in Beetsterzwaag en bij Landgoed Lauswolt. De ingang van de overtuin is tegenover Hoofdstraat 80.
De tentoonstelling, alsmede de rondleidingen, trokken veel belangstellenden naar Beetsterzwaag. Er waren in totaal ongeveer 6000 bezoekers.
Folder expositie met wandelkaartje naar Lauswolt
Filmpje van Op en Ut, Omrop Fryslân, 23 juli 2022
Eindverslag JBO expo in Beetsterzwaag
Catalogus
De complete serie tentoonstellingsdoeken is als tentoonstellingscatalogus uitgegeven in de vorm van een ringband op A3 formaat. U kunt deze catalogus bestellen door een mail met uw adresgegevens te sturen naar info@historischbeetsterzwaag. De prijs inclusief verzendkosten is 28,50 euro. Er zijn nog enkele exemplaren beschikbaar.
Uitzending Fryslân Dok over Jeanne Bieruma Oosting (22 mei 2022) – Ik ben geboren in een koud land
Trailer van de documentaire
Documentaire Jeanne Bieruma Oosting op FryslânDok
GEWEEST
Rondleiding door tentoonstelling op 22 oktober om 14 uur
In het kader van deze expositie waren er in mei t/m oktober speciale (plm. anderhalf uur durende) rondleidingen waarbij o.a. naar Lauswolt werd gewandeld o.l.v. een ervaren gids.
Tsjerkepaad van 9 juli t/m 10 september
De St. Martenskerk (Dorpskerk, Van Lyndenlaan 5) in Beetsterzwaag deed mee met Tsjerkepaad. De ouders van Jeanne Bieruma Oosting liggen begraven op dit kerkhof. In de kerk was o.a. de documentaire van Omrop Fryslan over deze kunstenares Berne yn in kâld lân te zien. Op OPEN MONUMENTENDAG (10 september) waren er gratis rondleidingen over het kerkhof.
10 september – Open Monumentendag
Op deze dag was er veel te doen in Beetsterzwaag. Een aantal rijksmonumenten was opengesteld, waaronder het Lycklamahûs waar Jeanne regelmatig op bezoek kwam en dat in 1930 door haar is geschilderd. In het park achter het Lycklamahûs was een kunstmarkt met 45 kunstenaars.
Lezing Jolande Withuis, auteur van Geen tijd verliezen
In 2021 verscheen de biografie Geen tijd verliezen over Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994), geschreven door Jolande Withuis. Zij hield op 17 augustus 2022 een bijzondere lezing in Beetsterzwaag; er waren ongeveer 30 werken van Jeanne te zien die – na een oproep van Historisch Beetsterzwaag – waren meegenomen door de bezoekers. De lokale kranten schreven er dit over:
Sa! van 24 augustus 2022 – De oogst van een zomer Jeanne
Drachster Courant 24 augustus – Lezing over Jeanne, moedig, onvrouwelijk
Enkele aanwezigen hebben Jeanne gekend, waaronder dhr. Jan van den Akker. Op verzoek van de organisatie vertelde hij er dit over. (link naar youtube-filmpje).
Officiële opening
Op 14 mei 2022 is de tentoonstelling officieel geopend door wethouder Libbe de Vries samen met Jolande Withuis, auteur van de biografie ‘Geen tijd verliezen. Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994’.
De opening werd muzikaal omlijst met een optreden van Euterpe. De verbinding met Jeanne is het schilderij Landelijk Sextet, waar Jeanne in 1937 een prijs mee won op de Wereldtentoonstelling in Parijs. Dit schilderij verwijst naar haar jeugdherinneringen aan Euterpe.
Publicaties naar aanleiding van de opening:
Filmpje opening Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag
Jeanne Bieruma Oosting weer even terug, Drachtster Courant, 18 mei 2022
Jeanne is weer terug in Beetsterzwaag, Sa!, 18 mei 2022
Kinderzegel-kinderen 1960 en hun herinneringen, Postzegelblog Bate Hijlkema
Voor meer publicaties zie De Zomer van Jeanne: Jeanne in het nieuws
Lauswolt
Na het overlijden van moeder in 1954 erfden de drie kinderen het landgoed. Lauswolt werd verkocht en is hotel geworden. Jeanne kocht Het Elger, een landhuis in Almen, vlak bij Zutphen, en een woning in Amsterdam, waar ze eveneens een atelier had. Wanneer ze in Beetsterzwaag was om pacht te innen bij de boeren, logeerde ze soms bij haar achternicht Anna Grundmann in het Lycklamahuis.
Zelfportretten
Jeanne maakte gedurende haar leven met enige regelmaat een zelfportret. Het portret hiernaast is in bezit van het Fries Museum en deze zomer te zien in Museum Henriette Polak in Zutphen, samen met vier andere zelfportretten.
Voor de expositie in Beetsterzwaag verbinden we het werk van Jeanne waar mogelijk met lokale geschiedenis. Hiervoor hebben we eigen onderzoek gedaan waardoor we met deze tentoonstelling iets hopen toe te voegen aan de biografie van Withuis.
Affiche Openluchttheater
Beetsterzwaag had in de jaren vijftig een openluchttheater. Dit lag op het huidige terrein van Revalidatie Friesland. Jeanne maakte er een affiche van, die we aantroffen in de collectie van Museum Maassluis. Dit museum heeft een grote collectie werken van Jeanne Bieruma Oosting, dankzij een schenking die zij heeft gedaan aan dit museum. Maassluis doet mee aan De Zomer van Jeanne.
De Zomer van Jeanne
De tentoonstelling in Beetsterzwaag sloot aan bij dezomervanjeanne.nl
Dit was een gezamenlijk initiatief van vijf musea die elk een tentoonstelling over Jeanne Bieruma Oosting organiseerden. De deelnemende musea staan in het beeldmerk hiernaast. In Noord Nederland deden Museum Belvédère in Heerenveen/Oranjewoud en Stichting Nobilis voor prentkunst in Fochteloo mee.
Folder ”Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag”
Deze folder is o.a. te krijgen bij het Toeristisch Informatiepunt Savour (Hoofdstraat 47 ).
Met behulp van het wandelkaartje in de folder kunnen bezoekers vanuit de overtuin in ongeveer 15 minuten naar Lauswolt wandelen, waar ook een prieel staat.
Persbericht tentoonstelling Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag
Met dank aan
Beeldmateriaal is ter beschikking gesteld door: Familie Huisman / Familie Van Harinxma thoe Slooten / Fries Museum, Leeuwarden / Gemeente Opsterland / Jelle Terluin / Jolande Withuis / Kerkfotografie / Literatuurmuseum Den Haag / Mariënwaerdt / Musea Zutphen / Museum Maassluis / Museum Opsterlân / Museum Schiedam / Rijksmuseum, Amsterdam / MAI / Rembrandthuis Amsterdam / RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag/ Sa!/ Sietse de Boer/ Stichting Historisch Beetsterzwaag/ Stedelijk Museum Amsterdam / Thom Vellinga / Uitgeverij De Bezige Bij. Hiernaast zijn openbare bronnen geraadpleegd waaronder wikipedia en www.delpher.nl
De tentoonstelling is gemaakt door vrijwilligers van Stichting Historisch Beetsterzwaag, met financiële steun van de Van Teyens Fundatie, de Gemeente Opsterland en Hotel Landgoed Lauswolt.