JEANNE BIERUMA OOSTING 2022

Jeanne Bieruma Oosting terug in  Beetsterzwaag

Buitententoonstelling in de zomer van 2022

Deze tentoonstelling is te zien van 14 mei tot en met 30 september 2022 in de overtuin van het Lycklamahûs in Beetsterzwaag en bij Landgoed Lauswolt. De ingang van de overtuin is tegenover Hoofdstraat 80. De tentoonstelling is dagelijks van 8 tot 20 uur gratis te bezoeken. De toegang tot het park wordt ‘s avonds afgesloten.
Folder expositie met wandelkaartje naar Lauswolt

Filmpje van Op en Ut, Omrop Fryslân, 23 juli 2022

De complete serie tentoonstellingsdoeken is uitgegeven in de vorm van een ringband op A3 formaat. Deze is  te koop in de tentoonstelling  op zaterdag- en zondagmiddag van 14-17 uur. Prijs 20 euro, contant te betalen. Hiernaast hebben we enkele ansichtkaarten uitgegeven, die eveneens te koop zijn in de tentoonstelling.
Mocht u de tentoonselling willen waarderen met een gift, dan is uw bijdrage welkom op IBAN NL78 RABO 0314 9567 78 t.n.v. Stichting Historisch Beetsterzwaag.

 

*** UITVERKOCHT ***

Lezing Jolande Withuis, auteur van Geen tijd verliezen
In 2021 verscheen de biografie Geen tijd verliezen over Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994), geschreven door Jolande Withuis. in deze lezing maakt u kennis met de auteur van dit boek. Meer info over lezing en programma
Hebt u zelf werk van Oosting? kunt u het vervoeren en wilt u het deze avond laten zien? Graag! Mail s.v.p. naar: info@historischbeetsterzwaag.nl, zo mogelijk met foto van het werk. Wij nemen dan contact met u op.
Datum: woensdag 17 augustus 2022
Locatie: De Buorskip, Vlaslaan 26, 9244 CH Beetsterzwaag
Aanvang: vanaf 19.00 uur kunstwerken bekijken. De lezing begint om 19:30 uur.
Ticket: € 10,00 (incl. drankje).

online ticket kopen

 

 

Rondleiding door tentoonstelling op 20 aug om 14 uur
In het kader van deze expositie zijn er speciale (plm. anderhalf uur durende) rondleidingen waarbij o.a. naar Lauswolt wordt gewandeld. Start om 14.00 uur bij de Tropische Kas achterin de overtuin van het Lyclamahuis. Ingang overtuin tegenover Hoofdstraat 80.
Opgeven is niet nodig. Kosten € 5,= p.p. contant
De volgende rondleidingen is op 24/9.

 

Tsjerkepaad van 9 juli t/m 10 september
De St. Martenskerk (Dorpskerk, Van Lyndenlaan 5) in Beetsterzwaag doet mee met Tsjerkepaad. De ouders van Jeanne  Bieruma Oosting liggen begraven op dit kerkhof. In de kerk is o.a. de documentaire van Omrop Fryslan over deze kunstenares Berne yn in kâld lân te zien. De kerk is open elke zaterdag van 9 juli t/m 10 september van 14.00-17.00 uur.
Op 3 september om 14 uur is er een gratis rondleiding over het kerkhof.

 

 

Zondag 14 augustus 2022 – Lezing Jeanne Bieruma Oosting en de prentkunst
Deze lezing wordt gegeven door Pieter Jonker en Peter Kooij die samen het boek Jeanne Bieruma Oosting en de prentkunst schreven dat 9 april 2022 verscheen.   Meer info.
Locatie: Museum Drachten
Tijd: 14.00-16.00 (inclusief pauze)
Ticket: €12,50 (vrienden Museum Dr8888 en studenten: €7,50)
Opgeven: info@museumdrachten.nl

 

 

Officiële opening
Op 14 mei 2022 is de tentoonstelling officieel geopend door  wethouder Libbe de Vries  samen met Jolande Withuis, auteur van de biografie  ‘Geen tijd verliezen. Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994’.
De opening werd muzikaal omlijst met een optreden van Euterpe. De verbinding met Jeanne is het schilderij Landelijk Sextet, waar Jeanne in 1937 een prijs mee won op de Wereldtentoonstelling in Parijs. Dit schilderij verwijst naar haar jeugdherinneringen aan Euterpe.

Publicaties naar aanleiding van de opening:
Filmpje opening Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag
Jeanne Bieruma Oosting weer even terug, Drachtster Courant, 18 mei 2022
Jeanne is weer terug in Beetsterzwaag, Sa!, 18 mei 2022
Kinderzegel-kinderen 1960 en hun herinneringen, Postzegelblog Bate Hijlkema

Voor meer publicaties zie De  Zomer van Jeanne: Jeanne in het nieuws

 

Uitzending Fryslân Dok over Jeanne Bieruma Oosting (22 mei 2022) – Ik ben geboren in een koud land

Trailer van de documentaire
Documentaire Jeanne Bieruma Oosting op FryslânDok

 

 

Lauswolt
Na het overlijden van moeder in 1954 erfden de drie kinderen het landgoed. Lauswolt werd verkocht en is hotel geworden. Jeanne kocht Het Elger, een landhuis in Almen, vlak bij Zutphen, en een woning in Amsterdam, waar ze eveneens een atelier had. Wanneer ze in Beetsterzwaag was om pacht te innen bij de boeren, logeerde ze soms bij haar achternicht Anna Grundmann in het Lycklamahuis.

 

Zelfportretten
Jeanne maakte gedurende haar leven met enige regelmaat een zelfportret. Het portret hiernaast is in bezit van het Fries Museum en deze zomer te zien in Museum Henriette Polak in Zutphen, samen met  vier andere zelfportretten.
Voor de expositie in Beetsterzwaag verbinden we het werk van Jeanne waar mogelijk met lokale geschiedenis. Hiervoor hebben we eigen onderzoek gedaan waardoor we met deze tentoonstelling iets hopen toe te voegen aan de biografie van Withuis.

 

 

Affiche Openluchttheater
Beetsterzwaag had in de jaren vijftig een openluchttheater. Dit lag op het huidige terrein van Revalidatie Friesland. Jeanne maakte er een affiche van, die we aantroffen in de collectie van Museum Maassluis. Dit museum heeft een grote collectie werken van Jeanne Bieruma Oosting, dankzij een schenking die zij heeft gedaan aan dit museum. Maassluis doet mee aan De Zomer van Jeanne.

 

 

De Zomer van Jeanne
De tentoonstelling in Beetsterzwaag sluit aan bij dezomervanjeanne.nl
Dit is een gezamenlijk initiatief van vijf musea die elk een tentoonstelling over Jeanne Bieruma Oosting organiseren. De deelnemende musea staan in het beeldmerk hiernaast. In Noord Nederland doen Museum Belvédère in Heerenveen/Oranjewoud en Stichting Nobilis voor prentkunst in Fochteloo mee.

 

Folder ”Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag”
Deze folder is o.a. te krijgen bij het Toeristisch Informatiepunt Savour (Hoofdstraat 47 ).
Met behulp van het wandelkaartje in de folder kunnen bezoekers vanuit de overtuin in ongeveer 15 minuten naar Lauswolt wandelen, waar ook een prieel staat.

 

Persbericht tentoonstelling Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag

A4 poster

 

Met dank aan

Beeldmateriaal is ter beschikking gesteld door:
Familie Huisman / Familie Van Harinxma thoe Slooten / Fries Museum, Leeuwarden / 
Gemeente Opsterland / Jelle Terluin / Jolande Withuis / Kerkfotografie / Literatuurmuseum Den Haag / Mariënwaerdt / Musea Zutphen / Museum Maassluis / Museum Opsterlân / Museum Schiedam / Rijksmuseum, Amsterdam / MAI / Rembrandthuis Amsterdam / RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag/ Sa!/ Sietse de Boer/ Stichting Historisch Beetsterzwaag/ Stedelijk Museum Amsterdam / Thom Vellinga / Uitgeverij De Bezige Bij.

Hiernaast zijn openbare bronnen geraadpleegd waaronder wikipedia en www.delpher.nl
De tentoonstelling is gemaakt door vrijwilligers van Stichting Historisch Beetsterzwaag, met financiële steun van de Van Teyens Fundatie, de Gemeente Opsterland en Hotel Landgoed Lauswolt.