JEANNE BIERUMA OOSTING 2022

Jeanne Bieruma Oosting terug in  Beetsterzwaag

Buitententoonstelling in de zomer van 2022

Deze tentoonstelling is te zien van 14 mei tot en met 30 september 2022 in de overtuin van het Lycklamahûs in Beetsterzwaag en bij Landgoed Lauswolt. De ingang van de overtuin is tegenover Hoofdstraat 80. De tentoonstelling is dagelijks van 8 tot 20 uur gratis te bezoeken. De toegang tot het park wordt ‘s avonds afgesloten.
Op 28 mei is er een rondleiding door de tentoonstelling en naar Lauswolt. Zie hieronder en de pagina rondleidingen.

Folder expositie met wandelkaartje naar Lauswolt

Actueel
Op 14 mei is de tentoonstelling officieel geopend door  wethouder Libbe de Vries  samen met Jolande Withuis, auteur van de biografie  ‘Geen tijd verliezen. Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994’.
De opening werd muzikaal omlijst met een optreden van Euterpe. De verbinding met Jeanne is het schilderij Landelijk Sextet, waar Jeanne in 1937 een prijs mee won op de Wereldtentoonstelling in Parijs. Dit schilderij verwijst naar haar jeugdherinneringen aan Euterpe.

Filmpje opening Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag
Jeanne Bieruma Oosting weer even terug, Drachtster Courant, 18 mei 2022
Jeanne is weer terug in Beetsterzwaag, Sa!, 18 mei 2022

De zomer van Jeanne: Jeanne in het nieuws

 

Uitzending FryslânDOK over Jeanne Bieruma Oosting
Zaterdag 21 mei NPO2 15.30 uur (herhaling 22 mei 13.15 uur)
Zondag 22 mei Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)
Trailer van de documentaire

 

Rondleiding 28 mei om 14 uur
In het kader van deze expositie zijn er speciale (plm. anderhalf uur durende) rondleidingen waarbij o.a. naar Lauswolt wordt gewandeld.
Start om 14.00 uur bij de Tropische Kas achterin de overtuin van het Lyclamahuis.
Ingang overtuin tegenover Hoofdstraat 80.
Vooraf aanmelden is niet nodig. Kosten 5 euro p.p. contant te voldoen.

 

Aanleiding
In het najaar van 2021 is de biografie ‘Geen tijd verliezen’ verschenen over Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994), geschreven door Jolande Withuis.
Dit boek is de aanleiding voor een serie tentoonstellingen door het hele land, waaronder deze expositie in Beetsterzwaag.
Jeanne was de kleindochter van Rijnhard baron van Harinxma thoe Slooten, die tot aan zijn dood in 1928 op landgoed Lauswolt woonde. De jonge Jeanne kwam er regelmatig. De omgeving inspireerde haar tot het maken van tekeningen, etsen en aquarellen. Ze koos in haar verdere leven haar eigen pad, maar kwam zo nu en dan terug op Lauswolt.

De biografie is in Beetsterzwaag te koop bij Savour, Hoofdstraat 47. ’s Zondags gesloten.

 

Lauswolt
Na het overlijden van moeder in 1954 erfden de drie kinderen het landgoed. Lauswolt werd verkocht en is hotel geworden. Jeanne kocht Het Elger, een landhuis in Almen, vlak bij Zutphen, en een woning in Amsterdam, waar ze eveneens een atelier had. Wanneer ze in Beetsterzwaag was om pacht te innen bij de boeren, logeerde ze soms bij haar achternicht Anna Grundmann in het Lycklamahuis.

 

Zelfportretten
Jeanne maakte gedurende haar leven met enige regelmaat een zelfportret. Het portret hiernaast is in bezit van het Fries Museum en deze zomer te zien in Museum Henriette Polak in Zutphen, samen met  vier andere zelfportretten.
Voor de expositie in Beetsterzwaag verbinden we het werk van Jeanne waar mogelijk met lokale geschiedenis. Hiervoor hebben we eigen onderzoek gedaan waardoor we met deze tentoonstelling iets hopen toe te voegen aan de biografie van Withuis.

 

 

Affiche Openluchttheater
Beetsterzwaag had in de jaren vijftig een openluchttheater. Dit lag op het huidige terrein van Revalidatie Friesland. Jeanne maakte er een affiche van, die we aantroffen in de collectie van Museum Maassluis. Dit museum heeft een grote collectie werken van Jeanne Bieruma Oosting, dankzij een schenking die zij heeft gedaan aan dit museum. Maassluis doet mee aan De Zomer van Jeanne.

 

 

De Zomer van Jeanne
De tentoonstelling in Beetsterzwaag sluit aan bij dezomervanjeanne.nl
Dit is een gezamenlijk initiatief van vijf musea die elk een tentoonstelling over Jeanne Bieruma Oosting organiseren. De deelnemende musea staan in het beeldmerk hiernaast. In Noord Nederland doen Museum Belvédère in Heerenveen/Oranjewoud en Stichting Nobilis voor prentkunst in Fochteloo mee.

 

Folder ”Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag”
Deze folder is o.a. te krijgen bij het Toeristisch Informatiepunt Savour (Hoofdstraat 47 ).
Met behulp van het wandelkaartje in de folder kunnen bezoekers vanuit de overtuin in ongeveer 15 minuten naar Lauswolt wandelen, waar ook een prieel staat.

 

Persbericht tentoonstelling Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag – DEF

A4 poster met afloop DEF

 

Met dank aan

Beeldmateriaal is ter beschikking gesteld door:
Familie Huisman / Familie Van Harinxma thoe Slooten / Fries Museum, Leeuwarden / 
Gemeente Opsterland / Jelle Terluin / Jolande Withuis / Kerkfotografie / Literatuurmuseum Den Haag / Mariënwaerdt / Musea Zutphen / Museum Maassluis / Museum Opsterlân / Museum Schiedam / Rijksmuseum, Amsterdam / MAI / Rembrandthuis Amsterdam / RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag/ Sa!/ Sietse de Boer/ Stichting Historisch Beetsterzwaag/ Stedelijk Museum Amsterdam / Thom Vellinga / Uitgeverij De Bezige Bij.

Hiernaast zijn openbare bronnen geraadpleegd waaronder wikipedia en www.delpher.nl
De tentoonstelling is gemaakt door vrijwilligers van Stichting Historisch Beetsterzwaag, met financiële steun van de Van Teyens Fundatie, de Gemeente Opsterland en Hotel Landgoed Lauswolt.