OVERIGE ACTIVITEITEN

In 2018 zijn allerlei  nevenactiviteiten georganiseerd die aansloten bij de Tinco Tentoonstelling in Beetsterzwaag. Ook andere organisaties sloten  met hun activiteiten aan bij het unieke verhaal over ‘baron Lycklama’ zoals hij zich in Cannes liet noemen.

 

Documentaire omrop Fryslân
Omrop Fryslân heeft een documentaire over Tinco Lycklama à Nijeholt gemaakt in de serie FryslanDok. Deze is  terug te zien op  NPO2 (Nederlands ondertiteld) en Omrop Fryslân. In de tentoonstelling zijn naast de Nederlandse versie ook Engels en Frans ondertitelde versies te zien.

 

 

Dagelijkse rondleidingen door het dorp
Tijdens de tentoonstellingsperiode is er van woensdag tot en met zondag om 14.00 uur een historische rondleiding door de Hoofdstraat van Beetsterzwaag. Gidsen vertellen  bij de monumentale panden over de familiegeschiedenis van jonkheer Tinco Lycklama à Nijeholt. Meer informatie.

 

 

Schoolprogramma: schoolklassen zijn van harte welkom. Deelname is gratis.  Bij het schoolprogramma hoort een film.Contact: info@historischbeetsterzwaag.nl.

 

 

Tropische kas
Een bezoek aan de Tinco-tentoonstelling laat zich goed combineren met een bezoek aan de tropische kas in de Overtuin van het Lycklamahûs. De ingang van de Overtuin is tegenover Hoofdstraat 80.

 

 

Wandelen van Beetsterzwaag naar Olterterp
Via het Kerkepad-Oost wandelt u met deze routebeschrijving met kaartje in ongeveer 30 minuten van Hoofdstraat 17 in Beetsterzwaag (waar de tentoonstelling is) naar het kerkje van Olterterp. De wandeling gaat door het bos en is grotendeels rood-wit gemarkeerd (LAW markering).
Een paar minuten verderop ligt aan de weg Hotel-Restaurant Het Witte Huis in Olterterp. Daar is een bushalte en kunt u de bus terugnemen naar Beetsterzwaag. (De lijnen 20 en 21, afhankelijk van het tijdstip één of twee keer per uur).

Meer wandelideeën:
Wandeling naar Olterterp van de Stichting Staten en Stinzen.
Bij deze wandeling rond Beetsterzwaag van lanterfanten  is een mooie blog van wandelvrouw.

 

 

Tinco’s Tsjerkepaad
In het kader van  Tsjerkepaad  richt auteur en beeldend kunstenaar Gerhild van Rooij twee exposities in die allebei verband houden met Tinco Lycklama à Nijeholt. De Tsjerkepaad exposities in Olterterp en Wolvega zijn voorbij, maar de foto’s die daar werden getoond zijn nog t/m  23 september op woensdag t/m zondag op afspraak te zien in de galerie ‘Bloemrijk Vertrouwen’ van Gerhild van Rooij, Van Sminiaweg 70, Aldtsjerk. Tel 058 2561176. Op zaterdag 22 september ook zonder afspraak.

 


Franciskuskerk, Lycklamaweg 8, 8471 JX Wolvega
Blijvende sporen, Tinco in Wolvega, fotografische impressies van de kapel.
Openingstijden: 7 juli – 8 sept, zat. 13.30 – 17.00 uur

Tinco’s bekering naar het Rooms-Katholieke geloof begon bij het graf van Christus in Jeruzalem. Tinco stichtte op de begraafplaats bij de Franciscuskerk in Wolvega een prachtige houten grafkapel met grafkelder voor hem en zijn vrouw Juliana. Delen van de in 1878 op de Wereldtentoonstelling van Parijs bekroonde kapel sieren de huidige kapel.

Verslag van de opening op 7 juli in de lokale krant Stellingwerf.
Artikel over eerdere Tinco expositie in 2013 in  in Stellingwerf.
Hoofdstuk over Tinco in het boek ”… maar de toren gaat niet verloren” over de historie van de Sint-Franciscus-parochie Wolvega.

 

 

Arrangementen in Beetsterzwaag en omgeving

Hotel Lauswolt (Beetsterzwaag) biedt het meerdaagse arrangement ”Reizen door Perzië” aan. U bezoekt naast de Tinco-tentoonstelling in Beetsterzwaag ook de tentoonstelling Iran, bakermat van de beschaving in het Drents Museum. Beide tentoonstellingen sluiten prachtig op elkaar aan. Leuk detail is dat het oorspronkelijke landhuis van Lauswolt is gebouwd door Augustinus, de broer van Tinco. En u kunt dineren in Bistro Nijeholt.
Meer informatie en boeken.

B&B De Stookhutte biedt het arrangement Adel & Art aan. U bezoekt de Tinco-tentoonstelling, doet mee aan de dorpsrondleiding en geniet van culinair Beetsterzwaag.

Ook Camping Fraai in Haulerwijk heeft een Tinco-arrangement. Heerlijk overnachten in de natuur in een pipowagen of een retrocaravan. U kunt van Haulerwijk op de fiets naar Beetsterzwaag. In de bossen bij Bakkeveen ligt de Freulevijver, welke is aangelegd door Eritia Lycklama à Nijeholt, de zuster van Tinco.

Meer overnachtingsmogelijkheden in en rond Beetsterzwaag:
bb-thusbyus.nl
wittehuisolterterp.nl  
Meer suggesties op lanterfanten.nl

 

 

Tinco wijn
Bubblesnbites heeft in samenspraak met  Historisch Beesterzwaag en de Tinco Lycklama Foundation een speciale Tinco wijn op de markt gebracht. Deze wordt geschonken in de plaatselijke horeca en is te koop bij Lynde Living, Hoofdstraat 19 (de winkel naast de tentoonstelling). Leuk als cadeautje  in combinatie met een cadeaubon voor de entree van de Tinco-tentoonstelling. De cadeaubonnen  zijn voor 5 euro te koop bij de kassa van de tentoonstelling en bij Lynde Living.

 

 

Fietstocht
Voor wie van fietsen houdt is er een fietstocht langs knooppunten  van Beetsterzwaag via It Damshûs in Nij Beets naar het Museum Opsterland in Gorredijk, afstand 42 km. Wie op tijd begint heeft genoeg tijd om de beide musea te bezoeken en meer te weten te komen over de veenafgravingen en over de historie van de gemeente Opsterland. Kort gezegd: het geld zat op het zand, de armoe zat in het veen.
Startpunt is knooppunt 13, voor de deur van  Hoofdstraat 17.
Fietshuren kan bij Best2wielers

 

 

Open Monumentendag 2018 – In Europa

Het landelijke thema van het monumentenweekend (8 en 9 september)  was In Europa, vanwege het Europees jaar van het cultureel erfgoed. In Beetsterzwaag waren te bezichtigen:

  • Huize Lyndenstein, Hoofdstraat 3, open van 10-17 uur. Mooie stijlkamer in het oude huis met het bijzondere verhaal over freule Cornelia.
  • De Dorpskerk, Hoofdstraat 15, open van 14-17 uur, tevens Tsjerkepaed. Om 14 uur rondleiding over de begraafplaats en om 16:00 uur orgelconcert op het Van Dam orgel.
  • Het Grietenijhuis, Hoofdstraat 17. Hier is nog t/m 23 september de Tinco Tentoonstelling te zien. Open van 11-17 uur. Entree 5 euro.
  • De tropische kas, van 10-17 uur. Heerlijk genieten van de nazomer, bewonder de kasjes en de tuin, met jaarlijkse boekenmarkt.

 

 

Arrangement  arm-rijk
De rijke families in Beetsterzwaag waren veelal grootgrondbezitter. Zij wisten hun rijkdom te vergroten door de veenafgravingen in het nabijgelegen Nij Beets. Wie hier meer van wil weten bezoekt het Openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets.
Dit museum biedt o.a. het  arrangement arm-rijk aan, waarbij u ook de Tinco tentoonstelling in Beetsterzwaag bezoekt.
Datum:  5 september
Kosten 27,50 euro pp. (entree, koffie, lunch en rondleidingen).
Aanmelden kan tot een week van te voren, tel. 06 83 69 40 95.

 

 

 Sint-Hippolytuskerk, Achterwei 6, 9246 TL Olterterp
Tinco, de eik op het familiewapen van Lycklama à Nijeholt (nieuw hout), foto’s en tekstobjecten.
Open: zat en zon  13-17 uur –  tm 2 sept.
Toegangsprijs 1 euro.

In de kerk in Olterterp hangen rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt waartoe Jhr. Tinco behoort. Bovenop de eikenstam met wortels, ontspruiten drie eikels: Nijeholt – nieuw hout. In de kunstwerken staat die eik symbool voor groei, trouw, rijkdom, vergankelijkheid.
Achtergrond informatie bij de expositie
Prijslijst van de foto’s en tekstobjecten
Affiche expositie Olterterp
Artikel in Woudklank van 25 juli 2018
Artikel in SA24 – week 33

 

 

Landgoeddag Lycklama voor jong en oud
Datum: 2 september van 13-17 uur
Locatie: Hoofdstraat 80
Toegang gratis
Tijdens deze Landgoeddag is het prachtige Lycklamahûs in Beetsterzwaag opengesteld. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Of mee te doen aan unieke activiteiten in de tuin, de Overtuin en de Tropische Kas.
Tijdens deze dag kunnen bezoekers lezingen volgen in de trouwzaal en wandelingen met een gids maken langs bijzondere bomen, cultuurhistorie en openbare kunst. In de notariskoepel draait een film over de in het Lycklamahûs geboren Tinco Lycklama. Ook voor kinderen is er veel te doen. Zij kunnen een bijenhotel maken, een poppentheater zien en diverse spelletjes spelen.

Poster landgoeddag met programma
Persbericht landgoeddag
Achtergrondartikel in de SA over landgoeddag

 

 

Busexcursie – Op pad met Tinco (vervallen)
Met Birwa tours geniet u op 1 september van een dagexcursie  die volledig in het teken van Tinco Lycklama à Nijeholt (1837-1900) staat. U bezoekt eerst  Beetsterzwaag, waar Tinco Lycklama à Nijeholt is geboren,  en gaat daarna naar Wolvega, waar het gebalsemde lichaam van Tinco is begraven. Ook zijn vrouw ligt daar.
Meer info op Birwa tours.

 

 

Internationale Lycklamadag
Op 16 augustus was iedereen met de achternaam Lycklama à Nijeholt, uit binnen en buitenland, welkom in Beetsterzwaag.  Aanleiding voor deze dag was de komst van zestien Lycklama’s uit de VS en Canada die een week lang in Beetsterzwaag waren op zoek naar hun Friese roots.  In totaal waren er 70 deelnemers.
Aankondiging in de Woudklank van 1-8-2018

Leeuwarder Courant 17-8-2018 – Groepsfoto’s met de zestien Lycklama’s achter het Lycklamahûs.
De Woudklank over de Lycklamadag. Met veel foto’s!
Artikel op website SA24 – over de Lycklamadag

Ed Lycklama uit Toronto schreef voorafgaand aan zijn komst naar Beetsterzwaag:

“This is a once-in-a lifetime opportunity for my family to explore and connect with our ancestry and family history in Friesland.  I learned quite a bit last summer in Cannes, and I’m looking forward to learning even more about not just Tinco, but also the broader history of the Lycklama à Nijeholt family by visiting Beetsterszwaag and the surrounding area.  This visit will be all the more special due to all seven of my siblings and their spouses joining us on this trip, some of whom have never been to the Netherlands.  Although we will be connecting with cousins in our immediate family and visiting the places where our parents grew up, I’m also excited to meet other Lycklama à Nijeholt’s and explore the ways in which we are connected.”

Waar komt de naam Lycklama a Nijeholt vandaan?

 

 

Onthulling drie nieuwe schilderijen
Tjeerd van Bekkum, directeur van LF2018, heeft op donderdag 9 augustus in het Grietenijhuis drie nieuwe schilderijen onthuld die zijn gemaakt door Theo de Feyter.
Deze Amsterdamse archeoloog / kunstenaar / Syrië kenner verbleef  midden juli rond het Kunstweekend een week in Beetsterzwaag als “artist in residence”. Hij schilderde de panden die verbonden zijn met Tinco: het Lycklamahuis, het Eysingahuis en het Grietenijhuis. De drie nieuwe werken zijn te zien in het Grietenijhuis, als aanvulling op de Tinco-tentoonstelling.
Aankondiging in Woudklank 8-8-2018
Artikel op website Woudklank 14 aug 2018
Woudklank – onthulling nieuwe schilderijen door Tjeerd van Bekkum
Woudklank – artikel Theo en Tinco samen

 

 

Peter de Grote festival: concert arrangement (uitverkocht)
Dit arrangement op dinsdag 31 juli was  een onderdeel van het Peter de Grote festival.  Historische rondleiding door Beetsterzwaag en  bezoek aan de Tinco tentoonstelling, diner bij restaurant Prins Heerlijck en om 20:15 uur  concert  in de Dorpskerk. radio 4. Meer info: 1918-2018: A tribute to Leonard Bernstein Het concert is live uitgezonden in de serie Zomeravondconcerten op radio 4. Terugluisteren.

 

 

 

 Kunstconcert met muziek van Tinco (150 bezoekers)
Op 14 juli organiseerde cultbee het jaarlijkse Kunst-concert  in de Dorpskerk van Beetsterzwaag, met Valentina Toth en Lucas van der Vegt.

Recensie in Leeuwarder Courant van 16 juli 2018.

Tijdens dit concert werden de twee muziekstukken (piano vierhandig) die Tinco componeerde en zelf speelde op zijn feest in 1874 in Villa Escarras gespeeld. Deze zijn terug te zien op youtube:
Filles de Babylon (wals)
Garde de Persepolis (mars)

 

 

De Tocht (800 deelnemers)
Een theatrale busreis door het landschap van Koningsdiep en Boarn
Op 9, 10, 16 en 17 juni waren er zestien bustochten van Nieuw Allardsoog (bij Bakkeveen) naar Jirnsum of omgekeerd. De bus stopte onderweg in zes dorpen, waaronder Beetsterzwaag. Daar was een ontmoeting met de flamboyante jonkheer Tinco Lycklama à Nijeholt.
Meer informatie in de flyer en op www.detocht.frl