OVERIGE ACTIVITEITEN

OVERIGE ACTIVITEITEN

In 2018 worden diverse  nevenactiviteiten georganiseerd die aansluiten bij de Tinco Tentoonstelling in Beetsterzwaag. Ook andere organisaties sluiten  met hun activiteiten aan bij het verhaal over Tinco.

Documentaire omrop Fryslân
Omrop Fryslân heeft een documentaire over Tinco Lycklama à Nijeholt gemaakt in de serie FryslanDok. Deze is uitgezonden in het weekend van 16 en 17 juni, op NPO-1, NPO-2 en Omrop Fryslân.

 

De tocht  (geweest)
Een theatrale busreis door het landschap van Koningsdiep en Boarn
Op 9, 10, 16 en 17 juni was een bustocht van Nieuw Allardsoog (bij Bakkeveen) naar Jirnsum of omgekeerd. De bus stopte onderweg in zes dorpen, waaronder Beetsterzwaag. Daar was een ontmoeting met de flamboyante jonkheer Tinco Lycklama à Nijeholt.
Meer informatie in de flyer en op www.detocht.frl

 

Tinco rondleidingen
Tijdens de tentoonstellingsperiode is er van woensdag tot en met zondag om 14.00 uur een historische rondleiding door de Hoofdstraat van Beetsterzwaag. Gidsen vertellen  bij de monumentale panden van Beetsterzwaag over de familiegeschiedenis van jonkheer Tinco Lycklama à Nijeholt. Meer informatie.

 

Tinco’s Tsjerkepaad
In het kader van  Tsjerkepaad  richt auteur en beeldend kunstenaar Gerhild van Rooij twee exposities in die allebei verband houden met Tinco Lycklama à Nijeholt.


Franciskuskerk, Lycklamaweg 8, 8471 JX Wolvega
Blijvende sporen, Tinco in Wolvega, fotografische impressies van de kapel.
Tinco’s bekering naar het Rooms-Katholieke geloof begon bij het graf van Christus in Jeruzalem. Tinco stichtte op de begraafplaats bij de Franciscuskerk in Wolvega een prachtige houten grafkapel met grafkelder voor hem en zijn vrouw Juliana. Delen van de in 1878 op de Wereldtentoonstelling van Parijs bekroonde kapel sieren de huidige kapel.
Openingstijden: 7 juli – 8 september, zaterdagen 13.30 – 17.00 uur

Bij deze tentoonstelling is een lezing in Wolvega op donderdagavond 19 juli om 20 uur.

 

 Sint-Hippolytuskerk, Achterwei 6, 9246 TL Olterterp
Tinco, de eik op het familiewapen van Lycklama à Nijeholt (nieuw hout), foto’s en tekstobjecten.
In de kerk in Olterterp hangen rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt waartoe Jhr. Tinco behoort. Bovenop de eikenstam met wortels, ontspruiten drie eikels: Nijeholt – nieuw hout. In de kunstwerken staat die eik symbool voor groei, trouw, rijkdom, vergankelijkheid.
Openingstijden: zondag 8 juli tm zondag 2 september, zaterdag en zondag van 13-17 uur. Toegangsprijs 1 euro. De officiële opening is 8 juli om 15:30 uur.

 

Wandelen van Beetsterzwaag naar Olterterp
Via het Kerkepad-Oost wandelt u met dit routekaartje in ongeveer 30 minuten van Hoofdstraat 17 in Beetsterzwaag (waar de tentoonstelling is) naar het kerkje van Olterterp. De wandeling gaat door het bos en is grotendeels rood-wit gemarkeerd (LAW markering).
Een paar minuten verderop ligt aan de weg Hotel-Restaurant Het Witte Huis in Olterterp. Daar is een bushalte en kunt u de bus terugnemen naar Beetsterzwaag. (De lijnen 20 en 21, afhankelijk van het tijdstip één of twee keer per uur).

Meer wandelideeën:
Wandeling naar Olterterp van de Stichting Staten en Stinzen.
Bij deze wandeling rond Beetsterzwaag van lanterfanten  is een mooie blog van wandelvrouw.

Tinco in Syrië – 150 jaar later
Foto’s van Félix Bonfils – gouaches van Theo de Feyter
Onderdeel van de Tinco tentoonstelling is een expositie met gouaches van archeoloog/kunstenaar/Syrië kenner Theo de Feyter. Zijn werk wordt gecombineerd met  oude foto’s van de beroemde Franse fotograaf Felix Bonfils (1831-1885). De gouaches tonen plekken in het Midden Oosten waar Tinco 150 jaar geleden was, in de zomer van 1868.  Zoals Damascus, Aleppo (afbeelding), Palmyra en Beiroet.

 

Arrangement  arm-rijk
De rijke families in Beetsterzwaag waren veelal grootgrondbezitter. Zij wisten hun rijkdom te vergroten door de veenafgravingen in het nabijgelegen Nij Beets. Wie hier meer van wil weten bezoekt het Openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets.
Dit museum biedt o.a. het  arrangement arm-rijk aan, waarbij u ook de Tinco tentoonstelling in Beetsterzwaag bezoekt.
Data: 11 juli, 15 augustus en 5 september
Kosten 27,50 euro pp. (entree, koffie, lunch en rondleidingen).
Aanmelden kan tot een week van te voren, tel. 06 83 69 40 95.

 

Fietstocht
Voor wie van fietsen houdt is er een fietstocht langs knooppunten  van Beetsterzwaag via It Damshûs in Nij Beets naar het Museum Opsterland in Gorredijk, afstand 42 km. Wie op tijd begint heeft genoeg tijd om de beide musea te bezoeken en meer te weten te komen over de veenafgravingen en over de historie van de gemeente Opsterland. Kort gezegd: het geld zat op het zand, de armoe zat in het veen.
Startpunt is knooppunt 13, voor de deur van  Hoofdstraat 17.

 

Kunstconcert met muziek van Tinco
Op 14 juli om 16:00 uur organiseert cultbee een concert  in de Dorpskerk van Beetsterzwaag.
De professionele musici Valentina Toth en Lucas van der Vegt spelen solo en 4-handig piano-muziek geïnspireerd op het thema van het Kunstweekend “Reiziger” en in het bijzonder van Tinco Lycklama, met een theatraal randje. 

 

Busexcursie – Op pad met Tinco
Met Birwa tours kunt u genieten van een dagexcursie  die volledig in het teken van Tinco Lycklama à Nijeholt (1837-1900) staat. U bezoekt eerst  Beetsterzwaag, waar Tinco Lycklama à Nijeholt is geboren,  en gaat daarna naar Wolvega, waar Tinco ligt begraven. Deze excursie  wordt aangeboden op de zaterdagen 21 juli (vanuit Drachten), 11 augustus (vanuit Leeuwarden) en 1 september (vanuit Heerenveen). Voor het volledige programma en aanmelden zie de website van Birwa tours.

 

Concert Peter de Grote festival
Een concert arrangement op dinsdag 31 juli als onderdeel van het
Peter de Grote festival.
Dit arrangement start om 15:30  uur bij Restaurant Baboeshka (Beetsterweg 1, 9244 GC Beetsterzwaag) en bestaat uit een rondleiding gevolgd door een bezoek aan de Tinco tentoonstelling. Ansluitend diner bij restaurant Prins Heerlijck. Om 20:15 uur begint het  concert  in de Dorpskerk van Beetsterzwaag.
Programma en aanmelden: 1918-2018: A tribute to Leonard Bernstein

 

Internationale Lycklamadag
Op 16 augustus is iedereen met de achternaam Lycklama à Nijeholt, uit binnen en buitenland, welkom in Beetsterzwaag. Gegarandeerd aanwezig is een groep  Lycklama’s uit de VS en Canada die een week lang in Beetsterzwaag verblijven op zoek naar hun roots.
Lees alvast deze blog die Ed Lycklama (Canada,op de foto) maakte van zijn bezoek aan Cannes bij de opening van de Lycklama tentoonstelling in Cannes in 2017.
Programma: bezoek Tinco tentoonstelling / picknick-lunch in  tropische kas (overtuin Lycklamahuis) / rondleiding / ontvangst in het Lycklamahuis.
De dag begint om 10:30 uur en duurt tot 18 uur.
Kosten 35 euro (inclusief entree, rondleiding, lunch, ontvangst Lycklamahuis).