NIEUWS OVER TINCO

NIEUWS  OVER HET TINCO PROJECT

Hoofdonderdeel van het Tinco project is de tentoonstelling Tinco Lycklama: een Friese jonker in de Oriënt is van 8 juni tot en met 23 september 2018.
Locatie: Hoofdstraat 17, 9244 CL Beetsterzwaag,  Grietenijhuis.
De openingstijden zijn woensdag tm zondag van 11 tot 17 uur.

De officiële opening was op 13 juni. De openingshandeling is verricht door drs. A.A.M. Brok, commissaris van de Koning in de provincie Fryslân.

Ga naar Persbericht  (korte versie).

Bij de tentoonstelling hoort een Lezingenprogramma, dit is te vinden op de pagina Lezingen van deze website en op 2018.nl. Andere activiteiten uit het nevenprogramma staan op de pagina overige activiteiten. Op verzoek kan voor groepen een maatwerk programma worden samengesteld.

Het Tinco project wordt door diverse partners financieel ondersteund, zie de Partnerpagina. Daar staat ook ons Comité van Aanbeveling vermeld.

 

Koningsdag 27 april

We deden samen  met de groep van het Kunstweekend mee aan de optocht in Beetsterzwaag op 27 april, Koningsdag. Tijdens de optocht werd een eerste tipje van de sluier van Tinco opgelicht.

 

 

 

foto’s Martin Jelsma

Op zondag 4 maart  was de opening van de culturele hoofdstraat van Beetsterzwaag. Met het Tinco project stonden we in het Lycklamahûs.

In de Woudklank stond een mooi artikel over deze dag met veel foto’s.
Veel lokale kranten plaatsten dit filmpje op hun website.
Mooi artikel over de opening van culturele hoofdstraat op 4 maart 2018 van Omrop Fryslân: Opening culturele hoofdstraat
Meer persuitingen staan op onze eigen facebookpagina.

 

 

 

 

Op 7 januari 2018  is een uitgebreid artikel over Tinco verschenen op de website  van Beetsterzwaag Natuurlijk.

Dit is de link:
https://www.beetsterzwaagnatuurlijk.nl/tinco-lycklama-a-nijeholt

 

Dit artikel is overgenomen van wikipedia en beschikbaar onder creative commons licentie.  Het is mede tot stand gekomen dankzij leden van de Tinco Lycklama Foundation. Op de wikipedia pagina zijn ook de voor dit artikel geraadpleegde bronnen te vinden.

 

 

In december is de locatie voor de tentoonstelling definitief vastgelegd. Het is het oude Grieternijhuis , Hoofdstraat 17, Beetsterzwaag. Dit is tegenover het Jugendstil pand van de Bakkers van Verloop, vlak bij de Dorpskerk. We zijn blij met deze mooie locatie, op steenworp afstand van het Eijsingahuis waar Tinco van 1870-1872 zijn eerste museum had, voordat hij definitief naar Cannes verhuisde.

 

 

Op 3 november is  Christophe Roustan Delatour van het Musée de La Castre, in Beetsterzwaag om bruiklenen uit terug te brengen. We krijgen meteen een aantal tentoonstellingspanelen  uit Cannes voor onze tentoonstelling volgende zomer. In Cannes zijn ze niet meer nodig, want daar is de tentoonstelling nu definitief voorbij.
Nieuwsbericht met foto op website SA24.
Meer foto’s op google drive

 

 

De tentoonstelling in Cannes is 28 oktober 2017  afgesloten met een avond voor leden van de Nederlandse Verenigingen: bezoek aan de tentoonstelling, borrel  bij zonsondergang op de binnenplaats van het museum, en tenslotte een concert met Oosterse muziek met zang en bijzondere instrumenten. heel geslaagd.
Foto’s op google drive

 

 

Op 3 oktober heeft Aafje Bohlander een pitch gedaan van 30 seconden over de Tinco tentoonstelling, tijdens de programma presentatie van Leeuwarden Fryslân Culturele Hoofdstad 2018. Meer foto’s zijn te vinden op www.facebook.com/historischbeetsterzwaag

 

 

Op 20 september bespreken  Christophe Delatour, directeur van Musée de la Castre in Cannes, Heleen Verhage van Historisch Beetstrzwaag en George Homs van de Tinco Lycklama Foundation in Cannes de voortgang van het project.

 

 

 

 

In het najaarsnummer van 2017 van de Nederlandstalige glossy Côte & Provence is een mooi Artikel over Tinco verschenen, geschreven door George Homs van de Tinco Lycklama Foundation.

 

 

 

 

 

 

Op 4 september ontvingen we een schitterend vormgegeven blog van Ed Lycklama uit Canada die samen met  Debra aanwezig was bij de opening van de tentoonstelling in Cannes op 8 juli. Links staan ze bij het beroemde portret van Tinco.

 

 

 

In het Friesch Dagblad van 2 september 2017 staat een uitgebreid artikel over Tinco van de hand van Hans Zijlstra, bestuurslid van de Tinco Lycklama Foundation. Aanleiding voor het artikel is de ontdekking door de Foundation van enkele door Tinco gecomponeerde muziekstukken. Een stukje daarvan is te beluisteren op Soundcloud.

 

Op 9 augustus 2017 ontvingen we Amy Geerts, bestuurslid van de Association Néerlandais du Midi in Zuid Frankrijk. Amy is betrokken bij de organisatie van de Holland dag in Cannes, Vanwege de Tinco tentoonstelling aldaar. Amy kreeg een rondleiding langs de historische panden van Beetsterzwaag, waaronder het geboortehuis van Tinco, het Lycklamahus, Hoofdstraat 80. SA24 schreef er over.

 

 

Van 7-10 juli 2017 is een delegatie naar Cannes is geweest, vanwege de opening van de Tinco Lycklama tentoonstelling aldaar.

 

Engelstalige catalogus van de tentoonstelling.

 

 

Ter plekke is door de burgemeesters van Cannes en van Opsterland een culturele overeenkomst getekend.

Persbericht van de gemeente Opsterland

 

 

SA24 was erbij dat weekend en maakte samen met een Franse cameraman tijdens de opening van de tentoonstelling op 8 juli dit filmpje:

 

SA redacteur Arend Waninge schreef een uitgebreid artikel over Tinco en de samenwerking tussen Opsterland en Cannes in de SA! van 12 juli 2017. Klik voor een betere leesbaarheid van dit artikel op het plaatje om de volledige SA! in een nieuw venster te openen. Het artikel staat op pagina 18-19.

Op de website van de Association Néerlandaise du Midi staat een lezenswaardig artikel over het leven van Tinco, geschreven door George Homs, voorzitter van de Tinco Lycklama Foundation en drijvende kracht achter de tentoonstelling.

 

 

In het Volkskrant Magazine van 17 juni 2017 vertelt George Homs, voorzitter van de Tinco Lycklama Foundation, over Tinco en geeft hij reistips over Cannes. De linker toren op het plaatje is de toren van Musée de la Castre in Cannes. De collectie van Tinco was 140 jaar geleden de start van dit museum.

 

 

 

Links:
Tinco foundation
Chronologie van Tinco’s leven
Tinco’s reis door de Oriënt op google maps
Musee de la Castre
Catalogus van Massenot uit 1871
Artikel over Tinco op fanfanfryslan
Artikel over Tinco op Frieslan1
Adel in Nederland: Artikel over Adelsdiploma familie Lycklama à Nijeholt
Foto’s Tinco Lycklama op Pinterest
Artikel over Tinco op historiek.net
Jhr. De Jonge – Kort verslag van de reis van Tinco door Perzië in 1866 uit 1874