TINCO TENTOONSTELLING

In de zomer van 2018 was in Beetsterzwaag de tentoonstelling ”Tinco Lycklama, een Friese jonker in de Oriënt” te zien. over Tinco Lycklama à Nijeholt (1837-1900), jonkheer en avonturier, is geboren in Beetsterzwaag en gestorven in Cannes. De tijdens zijn reizen (1865-1868) verzamelde collectie Oosterse voorwerpen was tijdelijk terug in Beetsterzwaag. Er waren 180 bruiklenen uit Cannes te zien (waaronder bijzondere archeologische objecten),  die fraai waren opgesteld in een oosters aandoend ‘vitrinelandschap’. Bezoekers traden haast letterlijk de verschillende werelden van Tinco binnen.
TincoFolder verlenging
Persbericht over de tentoonstelling
Kiekes filmpje over Tinco (filmpje is 3 minuten, laatste minuut over Tinco)
Telegraaf 25-7-2018 – Artikel Tinco Lycklama
De Woudklank over de Lycklamadag. Artikel op website, met veel foto’s.

 

‘Het is geweldig! Wat mooi. Ook de teksten voor de uitleg heel knap en zo duidelijk. Succes.’

 

In de tentoonstelling zijn bovendien schilderijen te zien van archeoloog / kunstenaar Theo de Feyter, in combinatie met  oude foto’s uit de tijd van Tinco. Moderne gouaches tonen plekken  in het Midden-Oosten waar Tinco 150 jaar geleden was, waaronder Damascus, Aleppo en Palmyra. Zo wordt de reis van Tinco verbonden met het Midden-Oosten van nu. Persbericht.
Interview met Theo de Feyter in De Woudklank
Artikel van Mischa Cohen op website Vrij Nederland

Praktische gegevens
Locatie: Hoofdstraat 17, 9244 CL Beetsterzwaag.
Periode: 8 juni t/m 23 september 2018.
Openingstijden: woensdag t/m zondag van 11-17 uur.
Entree 5 euro, kinderen t/m 12 jaar gratis (mits onder begeleiding van een volwassene). Museumjaarkaart niet geldig.

 

‘Bedankt voor de interessante rondleiding! De avonturen van Tinco maken ons bezoek aan Beetsterzwaag zeer de moeite waard!’

 

Bij de tentoonstelling was een serie van tien  lezingen.
De overige activiteiten uit het nevenprogramma staan op de pagina overige activiteiten.
Het Tinco project is door diverse partners financieel ondersteund, zie de Partnerpagina. Daar staat ook het Comité van Aanbeveling vermeld.

 

Verantwoording
De Tinco tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Tinco Lycklama Foundation en met het Musée de la Castre in Cannes.

Wil je meer weten over Tinco?
Wordt dan lid van de facebookgroep ‘Tinco Lycklama: een Friese jonker in de Oriënt‘.

 

 

Tentoonstelling in beeld
Bij de Tinco tentoonstelling is een boek uitgebracht. Omvang 100 pag full-colour, prijs 7,50 euro.
In dit prachtig vormgegeven boek is de hele tentoonstelling na te lezen.  Het is t/m 23 september 2018 te koop in de Tinco-tentoonstelling in het Grietenijhuis in Beetsterzwaag (Hoofdstraat 17). Daarnaast ook bij Lynde Living (Hoofdstraat 19) en bij Drogisterij Dio, (Hoofdstraat 36), resp. naast en tegenover de tentoonstelling.
Bij toezending per post komt er 5 euro bij voor verzendkosten ( bij 1, 2 of 3 boeken, bij meer boeken is het duurder). Maak het juiste bedrag over op IBAN NL78RABO 0314956778 t.n.v. Stichting Historisch Beetsterzwaag, onder vermelding van het aantal boekjes, uw naam, adres en e-mail. Of stuur eerst een mail naar: info@historischbeetsterzwaag.nl

 

 

NIEUWSBERICHTEN TOT AAN DE OPENING

Opening tentoonstelling
Op 13 juni 2018 was de officiële opening van de Tinco tentoonstelling door Commissaris van de Koning Arno Brok.
Op de foto van links naar rechts: Arno Brok, Tinco himself, Ellen van Selm (burgemeester van Opsterland), Thomas de Pariente (locoburgemeester / wethouder cultuur van Cannes).

Dit schrijft de pers naar aanleiding van de opening:
Artikel op website SA24
Filmpje op website SA24
Artikel Leeuwarder Courant 15 juni, katern Freed
Woudklank van 20-6-2018 – voorpagina

 

 

Aankomst bruiklenen uit Cannes
Op  28 mei 2018 zijn er  181 bruiklenen uit Cannes aangekomen in Beetsterzwaag.
Lees hier een artikel van SA24 over de aankomst: Tinco terug in Beetsterzwaag

Hiernaast zijn er enkele tientallen Nederlandse bruiklenen, o.a. afkomstig Museum Opsterlan, Tresoar,  de familie Huisman en de familie Mook.

 

 

Koningsdag 27 april
Samen met het Kunstweekend deden we mee aan de optocht in Beetsterzwaag op Koningsdag. Tinco kwam onder grote belangstelling per kameel aan in Beetsterzwaag. Deze beelden zijn gebruikt in de documentaire van Omrop Fryslân.

 

 

 

foto’s Martin Jelsma

Opening Culturele Hoofdstraat
Op zondag 4 maart  2018 was de opening van de culturele hoofdstraat van Beetsterzwaag. Met het Tinco project stonden we in het Lycklamahûs.

In de Woudklank stond een mooi artikel over deze dag met veel foto’s.
Veel lokale kranten plaatsten dit filmpje op hun website.
Mooi artikel over de opening van culturele hoofdstraat op 4 maart 2018 van Omrop Fryslân: Opening culturele hoofdstraat
Meer persuitingen staan op onze eigen facebookpagina.

 

 

 

 

Op 7 januari 2018  is een uitgebreid artikel over Tinco verschenen op de website  van Beetsterzwaag Natuurlijk.

Dit is de link:
https://www.beetsterzwaagnatuurlijk.nl/tinco-lycklama-a-nijeholt

 

Dit artikel is overgenomen van wikipedia en beschikbaar onder creative commons licentie.  Het is mede tot stand gekomen dankzij leden van de Tinco Lycklama Foundation. Op de wikipedia pagina zijn ook de voor dit artikel geraadpleegde bronnen te vinden.

 

2017 – DE AANLOOP NAAR DE TINCO TENTOONSTELLING

 

In december 2017  is de locatie voor de tentoonstelling definitief vastgelegd. Het is het oude Grieternijhuis , Hoofdstraat 17, Beetsterzwaag. Dit is tegenover het Jugendstil pand van de Bakkers van Verloop, vlak bij de Dorpskerk. We zijn blij met deze mooie locatie, op steenworp afstand van het Eijsingahuis waar Tinco van 1870-1872 zijn eerste museum had, voordat hij definitief naar Cannes verhuisde.

 

 

Op 3 november 2017 is  Christophe Roustan Delatour van het Musée de La Castre, in Beetsterzwaag om bruiklenen uit terug te brengen. We krijgen meteen een aantal tentoonstellingspanelen  uit Cannes voor onze tentoonstelling volgende zomer. In Cannes zijn ze niet meer nodig, want daar is de tentoonstelling nu definitief voorbij.
Nieuwsbericht met foto op website SA24.
Meer foto’s op google drive

 

 

De tentoonstelling in Cannes is 28 oktober 2017  afgesloten met een avond voor leden van de Nederlandse Verenigingen: bezoek aan de tentoonstelling, borrel  bij zonsondergang op de binnenplaats van het museum, en tenslotte een concert met Oosterse muziek met zang en bijzondere instrumenten. heel geslaagd.
Foto’s op google drive

 

 

Op 3 oktober 2017 heeft Aafje Bohlander een pitch gedaan van 30 seconden over de Tinco tentoonstelling, tijdens de programma presentatie van Leeuwarden Fryslân Culturele Hoofdstad 2018. Meer foto’s zijn te vinden op www.facebook.com/historischbeetsterzwaag

 

 

Op 20 september 2017  bespreken  Christophe Delatour, directeur van Musée de la Castre in Cannes, Heleen Verhage van Historisch Beetstrzwaag en George Homs van de Tinco Lycklama Foundation in Cannes de voortgang van het project.

 

 

 

 

In het najaarsnummer van 2017 van de Nederlandstalige glossy Côte & Provence is een mooi Artikel over Tinco verschenen, geschreven door George Homs van de Tinco Lycklama Foundation.

 

 

 

 

 

 

Op 4 september 2017 ontvingen we een schitterend vormgegeven blog van Ed Lycklama uit Canada die samen met  Debra aanwezig was bij de opening van de tentoonstelling in Cannes op 8 juli. Links staan ze bij het beroemde portret van Tinco.

 

 

 

In het Friesch Dagblad van 2 september 2017 staat een uitgebreid artikel over Tinco van de hand van Hans Zijlstra, bestuurslid van de Tinco Lycklama Foundation. Aanleiding voor het artikel is de ontdekking door de Foundation van enkele door Tinco gecomponeerde muziekstukken. Een stukje daarvan is te beluisteren op Soundcloud.

 

Op 9 augustus 2017 ontvingen we Amy Geerts, bestuurslid van de Association Néerlandais du Midi in Zuid Frankrijk. Amy is betrokken bij de organisatie van de Holland dag in Cannes, Vanwege de Tinco tentoonstelling aldaar. Amy kreeg een rondleiding langs de historische panden van Beetsterzwaag, waaronder het geboortehuis van Tinco, het Lycklamahus, Hoofdstraat 80. SA24 schreef er over.

 

 

Van 7-10 juli 2017 is een delegatie naar Cannes is geweest, vanwege de opening van de Tinco Lycklama tentoonstelling in het Musée de la Castre

 

 

 

 

 

Ter plekke is door de burgemeesters van Cannes en van Opsterland een culturele overeenkomst getekend.

Persbericht van de gemeente Opsterland

 

 

SA24 was erbij dat weekend en maakte samen met een Franse cameraman tijdens de opening van de tentoonstelling op 8 juli dit filmpje:

 

SA redacteur Arend Waninge schreef een uitgebreid artikel over Tinco en de samenwerking tussen Opsterland en Cannes in de SA! van 12 juli 2017. Klik voor een betere leesbaarheid van dit artikel op het plaatje om de volledige SA! in een nieuw venster te openen. Het artikel staat op pagina 18-19.

Op de website van de Association Néerlandaise du Midi staat een lezenswaardig artikel over het leven van Tinco, geschreven door George Homs, voorzitter van de Tinco Lycklama Foundation en drijvende kracht achter de tentoonstelling.

 

 

In het Volkskrant Magazine van 17 juni 2017 vertelt George Homs, voorzitter van de Tinco Lycklama Foundation, over Tinco en geeft hij reistips over Cannes. De linker toren op het plaatje is de toren van Musée de la Castre in Cannes. De collectie van Tinco was 140 jaar geleden de start van dit museum.

 

 

 

Links:
Tinco foundation
Chronologie van Tinco’s leven
Tinco’s reis door de Oriënt op google maps
Musee de la Castre
Catalogus van Massenot uit 1871
Artikel over Tinco op fanfanfryslan
Artikel over Tinco op Frieslan1
Adel in Nederland: Artikel over Adelsdiploma familie Lycklama à Nijeholt
Foto’s Tinco Lycklama op Pinterest
Artikel over Tinco op historiek.net
Jhr. De Jonge – Kort verslag van de reis van Tinco door Perzië in 1866 uit 1874