Bakkerij

Hoofdstraat 34

Het pand van de bakkerij stamt uit het begin van de 18de eeuw en was toen al in gebruik als bakkerij. Antje Berends (geboren circa 1770 en overleden in 1832), dochter van Berend Klazes, meester‑molenaar op de Oostermolen te Beetsterzwaag, bezat de helft van deze bakkerij. Zij trouwt met Egbert Rienks uit Drachten, die de familienaam Kuipers aanneemt. Hun zonen worden molenaar en bakker.
In 1891 neemt Kornelis van der Vegt de bakkerij over, waarna deze gedurende drie generaties in de familie blijft tot 1974. Kornelis laat de winkel twee keer verbouwen. Bij de verbouwing in 1908 wordt de voorgevel vernieuwd in Jugendstil volgens een ontwerp van de plaatselijke architect Luitje de Goed (1853‑1926). De prachtige tegeltableaus met klaprozen, korenbloemen en een bijenkorf zijn vervaardigd in het atelier van Jan van Hulst te Harlingen.
Wegens inwateren werd het bovenste gedeelte van de voorgevel in de jaren 1960 bekleed met houten planken, waardoor de sierelementen volledig aan het zicht werden onttrokken. Bij de restauratie in 2012 werd de voorgevel door de nieuwe eigenaar Bakker Verloop teruggebracht in oude staat, zodat het tegeltableau nu weer zichtbaar is. In de winkel zijn foto’s van de restauratie te zien.

www.bakkerijverloop.nl