OPEN MONUMENTENDAG

Jaarlijks wordt in Beetsterzwaag de Open Monumentendag  georganiseerd door de Werkgroep Historische Rondleidingen van de Stichting Historisch Beetsterzwaag.
In 2019 organiseren we deze dag samen met de werkgroep Kunst in Opsterland, de Tropische Kas in Beetsterzwaag, Kunsthuis Syb, Cultbee en Projectruimte-Hoofdstraat 17 en Museum Opsterlân in Gorredijk.
De organisatie van deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door de Van Teyens Fundatie en de gemeente Opsterland.

Het programma van open monumentendag 14 september staat op www.openmonumentendag.nl/opsterland

 

2019 – Plekken van plezier

Open Monumentendag 14 sept 2019
Programmafolder Beetsterzwaag OM-dag 14 sept 2019 – DEF
Het landelijke Open Monumenten-weekend heeft dit jaar als thema ‘Plekken van Plezier’.  Beetsterzwaag doet mee op zaterdag 14 september. Op die dag zijn van 11-17 uur een aantal panden open.  Daarnaast kun u gratis deelnemen aan de rondleiding ‘Adellijk wandelen’, die elk uur wordt gehouden. Startpunt is Hoofdstraat 2, voor Carolina Fashion.
In het Lycklamapark is de jaarlijkse Kunstmarkt van Kunst in Opsterland. Er zijn 30 kunstenaars aanwezig, afkomstig uit het hele land. Even tot rust komen maar ook bloembollen kopen kan de in de Tropische Kas, die dit jaar 150 jaar bestaat.
In Kunsthuis Syb is de slotpresentatie van een jonge kunstenaar te zien en in het Grietenijhuis kunt u een kijkje nemen bij de nieuwe expositie die officieel een dag later opent op 15 september.

 

In de Oude School vertelt Joop Wittermans over schrijver/dichter Jan Slauerhoff, die korte tijd in Beetsterzwaag heeft gewoond.
Verder is er een boekje uitgebracht met achtergrond informatie over een aantal monumenten. Dit boekje is voor 2 euro te koop op verschillende locaties.
Het precieze programma verschijnt binnenkort op deze website.
Persbericht Open Monumenten dag 14 sept 2019 Beetsterzwaag
Poster OM-dag 2019 Beetsterzwaag
Preview Boekje Monumenten in Beetsterzwaag en Olterterp

2018 – Monumentenweekend In Europa

Het landelijke thema van het monumentenweekend (8 en 9 september)  is In Europa, vanwege het Europees jaar van het cultureel erfgoed. In Beetsterzwaag waren te bezichtigen:

  • Huize Lyndenstein, Hoofdstraat 3, alleen zaterdag open van 12-17 uur. Mooie stijlkamer in het oude huis met het bijzondere verhaal over freule Cornelia.
  • De Dorpskerk, Hoofdstraat 15, alleen zaterdag open van 11-17 uur, tevens Tsjerkepaed. Van 14-15 uur rondleiding over het kerkhof. Van 16-16:30 uur werd het Van Dam orgel in de kerk bespeeld.
  • Het Grietenijhuis, Hoofdstraat 17. Hier was de Tinco Tentoonstelling te zien.
  • De tropische kas, zaterdag open van 10-17 uur, zondag van 14-17 uur. Heerlijk genieten van de nazomer, de kasjes, de sinaasappelboompjes en de bloementuin.

 

2017 – Boeren, burgers en buitenlui

Op 9 september 2017, tijdens de Landelijke Open Monumentendag waren een aantal historische panden in Beetserzwaag open voor bezichtiging. Jelle Terluin hield in het Lycklamahus een lezing over de betekenis van de Lycklama’s in de OWO gemeentes (Opsterland, West en Oost Stellingwerf) en in het bijzonder over de illustere Tinco Lycklama. In de hal van het Lycklamahus was een informatiestand over het Tinco project.
Fotoalbum op google drive

 

2016 – Symbolen en iconen
Flyer met wandeling door de Hoofdstraat, gerelateerd aan het thema.
In 2016 is op Open Monumentendag het dorpslied Doarpsliet gelanceerd. Dit lied vertelt in een notendop het verhaal van Beetsterzwaag van ijstijd tot heden. Uit de vier inzendingen van dorpsbewoners kwam dit lied als beste uit de bus. Het is geschreven door Sijanda Jelsma, gids van de plaatselijke werkgroep Historische Rondleidingen, en op muziek gezet door Adri de Boer.

Fotoalbum op google drive

 

2015 – Kunst & Ambacht
De Open Monumentendag stond dit jaar in het kader van 700 jaar Beetsterzwaag. Er was een taartenbakwedstrijd en een markt met oude ambachten achter het Lycklamahus.  Open Monumentendag viel dit jaar samen met de eerste editie van Bourgondisch Beetsterzwaag en met de eerst Triënale van Kunsthuis SYB.
Fotoalbum op google drive

 

 

 

 

 

 

2014 – Op Reis
In dit jaar reed er een oude postbus door Beetsterzwaag, met vier tijdelijke haltes. Bij elke uitstapplaats was iets bijzonders te doen. De laatste halte van de postbus was Hotel Lauswolt, waar een serie oude auto’s stonden opgesteld. Personages uit de jaren twintig van de vorige eeuw kwamen aan met deze bus en liepen door het dorp.


Filmpje gemaakt door SA
Fotoalbum op google drive

 

2013 – Macht & Pracht
In dit jaar was er als extra activiteit een hoedenwedstrijd gekoppeld aan het thema van de Open Monumentendag. De hoeden werden geshowd in huize Lyndenstein.

Hoedjesdag 2017

De hoeden wedstrijd
Fotoalbum op google drive

 

2012 – Groen van Toen
Op de Monumentendag van 2012 loopt Tinco Lycklama à Nijeholt (1837-1900) rond met zijn vrouwJuliana Agatha Jacoba thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg (1845-1945).
Van deze dag staat een fotoalbum op de website van Beetsterzwaag Natuurlijk.
Er is ook een fotoalbum op google drive.

 

 

 

 

 

Tinco en zijn vrouw Juliana bezoeken de boekenmarkt in de Tropische Kas.

 

2011 – Nieuw gebruik – Oud gebouw


Open Monumentendag 2011 Programma
Fotoalbum op google drive

2010 – De smaak van de 19de eeuw