OPEN MONUMENTENDAG

OPEN MONUMENTENDAGEN

Jaarlijks wordt in Beetsterzwaag de Open Monumentendag  georganiseerd door de Werkgroep Historische Rondleidingen van de Stichting Historisch Beetsterzwaag.

2018 – Monumentenweekend In Europa

Het landelijke thema van het monumentenweekend (8 en 9 september)  is In Europa, vanwege het Europees jaar van het cultureel erfgoed. In Beetsterzwaag zijn te bezichtigen:

  • Huize Lyndenstein, Hoofdstraat 3, alleen zaterdag open van 12-17 uur. Mooie stijlkamer in het oude huis met het bijzondere verhaal over freule Cornelia.
  • De Dorpskerk, Hoofdstraat 15, alleen zaterdag open van 11-17 uur, tevens Tsjerkepaed. Van 14-15 uur rondleiding over het kerkhof. Van 16-16:30 uur wordt het Van Dam orgel in de kerk bespeeld.
  • Het Grietenijhuis, Hoofdstraat 17. Hier is nog t/m 23 september de Tinco Tentoonstelling te zien. Woensdag t/m zondag open van 11-17 uur. Entree 5 euro.
  • De tropische kas, zaterdag open van 10-17 uur, zondag van 14-17 uur. Heerlijk genieten van de nazomer, de kasjes, de sinaasappelboompjes en de bloementuin.

 

2017 – Boeren, burgers en buitenlui

Op 9 september 2017, tijdens de Landelijke Open Monumentendag waren een aantal historische panden in Beetserzwaag open voor bezichtiging. Jelle Terluin hield in het Lycklamahus een lezing over de betekenis van de Lycklama’s in de OWO gemeentes (Opsterland, West en Oost Stellingwerf) en in het bijzonder over de illustere Tinco Lycklama. In de hal van het Lycklamahus was een informatiestand over het Tinco project.
Fotoalbum op google drive

 

2016 – Symbolen en iconen
Flyer met wandeling door de Hoofdstraat, gerelateerd aan het thema.
In 2016 is op Open Monumentendag het dorpslied Doarpsliet gelanceerd. Dit lied vertelt in een notendop het verhaal van Beetsterzwaag van ijstijd tot heden. Uit de vier inzendingen van dorpsbewoners kwam dit lied als beste uit de bus. Het is geschreven door Sijanda Jelsma, gids van de plaatselijke werkgroep Historische Rondleidingen, en op muziek gezet door Adri de Boer.
Fotoalbum op google drive

 

2015 – Kunst & Ambacht
De Open Monumentendag stond dit jaar in het kader van 700 jaar Beetsterzwaag. Er was een taartenbakwedstrijd en een markt met oude ambachten achter het Lycklamahus.  Open Monumentendag viel dit jaar samen met de eerste editie van Bourgondisch Beetsterzwaag en met de eerst Triënale van Kunsthuis SYB.
Fotoalbum op google drive

 

2014 – Op Reis
In dit jaar reed er een oude postbus door Beetsterzwaag, met vier tijdelijke haltes. Bij elke uitstapplaats was iets bijzonders te doen. De laatste halte van de postbus was Hotel Lauswolt, waar een serie oude auto’s stonden opgesteld. Personages uit de jaren twintig van de vorige eeuw kwamen aan met deze bus en liepen door het dorp.
Filmpje gemaakt door SA
Fotoalbum op google drive

 

2013 – Macht & Pracht
In dit jaar was er als extra activiteit een hoedenwedstrijd gekoppeld aan het thema van de Open Monumentendag. De hoeden werden geshowd in huize Lyndenstein.
Fotoalbum op google drive

 

2012 – Groen van Toen
Op de Monumentendag van 2012 loopt Tinco Lycklama à Nijeholt (1837-1900) rond met zijn vrouwJuliana Agatha Jacoba thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg (1845-1945).
Van deze dag staat een fotoalbum op de website van Beetsterzwaag Natuurlijk.
Er is ook een fotoalbum op google drive.

Tinco en zijn vrouw Juliana bezoeken de boekenmarkt in de Tropische Kas.

 

2011 – Nieuw gebruik – Oud gebouw
Open Monumentendag 2011 Programma
Fotoalbum op google drive

2010 – De smaak van de 19de eeuw