OPEN MONUMENTENDAG

OPEN MONUMENTENDAG

OPEN MONUMENTENDAGEN 2011-2017

Van 2010 tot en met 2017 is de Open Monumentendag in Beetsterzwaag jaarlijks georganiseerd door de Werkgroep Historische Rondleidingen, die in deze periode onder de Stichting Beetsterzwaag Natuurlijk viel.

2017 – Boeren, burgers en buitenlui

Op 9 september hield Jelle Terluin uit Beetsterzwaag een lezing in de trouwzaal van het Lycklamahus  (Hoofdstraat 80) in Beetsterzwaag over de familie Lycklama en de OWO gemeenten (Opsterland, West en Oost Stellingwerf) en in het bijzonder over de illustere Tinco Lycklama.

Klik hier voor de opengestelde panden tijdens de openmonumentendag in Beetsterzwaag, die vermeld stonden op de officiële site van de openmonumentendag.

2016 – Symbolen en iconen
Flyer met wandeling door de Hoofdstraat, gerelateerd aan het thema.
In 2016 is op Open Monumentendag het dorpslied Doarpsliet gelanceerd. Dit lied vertelt in een notendop het verhaal van Beetsterzwaag van ijstijd tot heden. Uit de vier inzendingen van dorpsbewoners kwam dit lied als beste uit de bus. Het is geschreven door Sijanda Jelsma, gids van de plaatselijke werkgroep Historische Rondleidingen, en op muziek gezet door Adri de Boer.
Fotoalbum op google drive

2015 – Kunst & Ambacht
De Open Monumentendag stond dit jaar in het kader van 700 jaar Beetsterzwaag. Er was een taartenbakwedstrijd en een markt met oude ambachten achter het Lycklamahus.  Open Monumentendag viel dit jaar samen met de eerste editie van Bourgondisch Beetsterzwaag en met de eerst Triënale van Kunsthuis SYB.
Fotoalbum op google drive

2014 – Op Reis
In dit jaar reed er een oude postbus door Beetsterzwaag, met vier tijdelijke haltes. Bij elke uitstapplaats was iets bijzonders te doen. De laatste halte van de postbus was Hotel Lauswolt, waar een serie oude auto’s stonden opgesteld. Personages uit de jaren twintig van de vorige eeuw kwamen aan met deze bus en liepen door het dorp.
Filmpje gemaakt door SA
Fotoalbum op google drive

2013 – Macht & Pracht
In dit jaar was er als extra activiteit een hoedenwedstrijd gekoppeld aan het thema van de Open Monumentendag. De hoeden werden geshowd in huize Lyndenstein.
Fotoalbum op google drive

2012 – Groen van Toen
Op de Monumentendag van 2012 loopt Tinco Lycklama à Nijeholt (1837-1900) rond met zijn vrouwJuliana Agatha Jacoba thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg (1845-1945).
Van deze dag staat een fotoalbum op de website van Beetsterzwaag Natuurlijk.
Er is ook een fotoalbum op google drive.

Tinco en zijn vrouw bezoeken de boekenmarkt in de Tropische Kas.

2011 – Nieuw gebruik – Oud gebouw
Open Monumentendag 2011 Programma
Fotoalbum op google drive

2010 – De smaak van de 19de eeuw