OPEN MONUMENTENDAG

OPEN MONUMENTENDAG 2017

In het weekend van 9 en 10 september 2017 is het landelijke Open Monumentendag. Het thema is dit jaar “Boeren, burgers en buitenlui”

Op zaterdag 9 september van  13.00  tot 17.00 uur zijn in Beetsterzwaag de volgende panden voor publiek toegankelijk (dus niet op zondag):

De St Hippolytuskerk in Olterterp is zowel 9 als 10 sept open van 10-17 uur. Er is een tentoonstelling van  een 40-tal oude ansichtkaarten van Olterterp  en directe omgeving.
Adres: Achterwei 6, neem het pad tegenover restaurant Het Witte Huis.

Op 9 september om 15.00 uur  houdt Jelle Terluin uit Beetsterzwaag een lezing in de trouwzaal van het Lycklamahus  (Hoofdstraat 80) in Beetsterzwaag over de familie Lycklama en de OWO gemeenten (Opsterland, West en Oost Stellingwerf) en in het bijzonder over de illustere Tinco Lycklama, over wie op dit moment een expositie is in Cannes.  Gratis toegang.

 

Klik hier voor de opengestelde panden tijdens de openmonumentendag in Beetsterzwaag, die vermeld staan op de officiële site van de openmonumentendag.

OPEN MONUMENTENDAGEN 2011-2016

Van 2010 tot en met 2016 is de Open Monumentendag in Beetsterzwaag jaarlijks georganiseerd door de Werkgroep Historische Rondleidingen, die in deze periode onder de Stichting Beetsterzwaag Natuurlijk viel.

2016 – Symbolen en iconen
Flyer met wandeling door de Hoofdstraat, gerelateerd aan het thema.
In 2016 is op Open Monumentendag het dorpslied Doarpsliet gelanceerd. Dit lied vertelt in een notendop het verhaal van Beetsterzwaag van ijstijd tot heden. Uit de vier inzendingen van dorpsbewoners kwam dit lied als beste uit de bus. Het is geschreven door Sijanda Jelsma, gids van de plaatselijke werkgroep Historische Rondleidingen, en op muziek gezet door Adri de Boer.
Fotoalbum op google drive

2015 – Kunst & Ambacht
De Open Monumentendag stond dit jaar in het kader van 700 jaar Beetsterzwaag. Er was een taartenbakwedstrijd en een markt met oude ambachten achter het Lycklamahus.  Open Monumentendag viel dit jaar samen met de eerste editie van Bourgondisch Beetsterzwaag en met de eerst Triënale van Kunsthuis SYB.
Fotoalbum op google drive

2014 – Op Reis
In dit jaar reed er een oude postbus door Beetsterzwaag, met vier tijdelijke haltes. Bij elke uitstapplaats was iets bijzonders te doen. De laatste halte van de postbus was Hotel Lauswolt, waar een serie oude auto’s stonden opgesteld. Personages uit de jaren twintig van de vorige eeuw kwamen aan met deze bus en liepen door het dorp.
Filmpje gemaakt door SA
Fotoalbum op google drive

2013 – Macht & Pracht
In dit jaar was er als extra activiteit een hoedenwedstrijd gekoppeld aan het thema van de Open Monumentendag. De hoeden werden geshowd in huize Lyndenstein.
Fotoalbum op google drive

2012 – Groen van Toen
Op de Monumentendag van 2012 loopt Tinco Lycklama à Nijeholt (1837-1900) rond met zijn vrouwJuliana Agatha Jacoba thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg (1845-1945).
Van deze dag staat een fotoalbum op de website van Beetsterzwaag Natuurlijk.
Er is ook een fotoalbum op google drive.

Tinco en zijn vrouw bezoeken de boekenmarkt in de Tropische Kas.

2011 – Nieuw gebruik – Oud gebouw
Open Monumentendag 2011 Programma
Fotoalbum op google drive

2010 – De smaak van de 19de eeuw